Сформувати замовлення
  • Головна
  • Новини
  • 2022
  • 2022
  • День святого Валентина – це найкраща нагода влаштувати один для одного святковий день
День святого Валентина – це найкраща нагода влаштувати один для одного святковий день

День святого Валентина – це найкраща нагода забути про рутину і влаштувати один для одного святковий день з усіма відтінками доброго настрою. Безпрограшним варіантом стане романтичний сніданок, обід чи вечеря. І навіть якщо це буде яєчня чи вівсянка, головне, приготувати її з думками про дорогу людину. Адже шлях до серця кожного з нас лежить через увагу і гарний смак.

7A4A6984.JPG

Цікавий факт!

Хто ж такий святий Валентин і чому найпопулярнішим символом цього дня стали "валентинки"?

Немає одностайної думки, ким насправді був Валентин: священнослужителем, лікарем чи простим християнином, якого стратили під час гонінь церкви.

За однією з легенд, священнослужитель із італійського містечка Терні на ім'я Валентин таємно вінчав закоханих. Це було у 3 ст. до н.е. за часів правління Клавдія ІІ у Римській імперії. Володар буцімто вважав, що сімейне життя заважає чоловікам ефективно вести бойові дії і відволікає їх від державного обов'язку.

Врешті було наказано його стратити. Це сталося 14 лютого. Перед стратою мученик написав любовну записку, підписавши її "Твій Валентин". Ця традиція передалась через тисячоліття до наших днів.

Побутує історія і про язичницьке походження свята – начебто у Стародавньому Римі відзначали день Луперкалії на честь богині кохання Юнони Фебруа і бога Фавна, що супроводжувалося оргіями.

І щоб вкласти духовний сенс у це свято, у 5 ст. Папа Геласій запровадив День вшанування святого Валентина. З того часу воно символічно ототожнюється з коханням між чоловіком і жінкою.

Де домисли, а де правда, з'ясувати складно, однак традиція настільки міцно вкорінилася у всьому світі, що сьогодні має здебільшого розважальний контекст.

Православна церква вшановує як святого Валентина Інтерамського (Італійського) з міста Терні, однак його день випадає 12 серпня. 14 лютого у православній традиції ніяк не пов'язане з Днем закоханих. Цього дня у церковному календарі згадуються святі Трифон, Перпету, Сатир, Ревокат, Сатурніла, Секунд, Феліцитата, Петро та Вендиміан та інші.

Масштабні хвилі святкування Дня закоханих різні країни підхоплювали у різний час. У Європі Валентинів день почав набирати комерційних обертів ще у 12-13 ст., а ось в Америці вперше відзначили День закоханих у 1777 році.


В Україні День закоханих доволі молоде свято і дорослішало у своїх масштабах з проголошенням незалежності. Як і Хелловін, ми перейняли цю розважальну традицію від європейців. І сьогодні ставлення до цього дня особливе – з подарунками, розвагами, увагою, піклуванням, освідченнями і ще більшою любов'ю закоханих один до одного.

СВ Валентин.jpg

Щоб зекономити час і уберегти наших читачів від часто втомливих пошуків страв і найкращого вина на Валентинів день до них сімейна виноробня "Колоніст" підібрала декілька абсолютно різних рецептів, перевірених часом та кулінарними рейтингами.

Головний меседж – смачно, небуденно, легко. Звичайно, навіть простота потребує певних зусиль. Як от для деяких страв заготовки можна зробити завчасно, щоб у День закоханих не витрачати такий дорогоцінний час.

Приготувавши вечерю на власній кухні, ви вбиваєте зайця одним пострілом – будете тет-а-тет зі своєю парою і заодно втілите свої кулінарні шедеври.

А про винну пару та деякі інші необхідні інгредієнти до ваших страв "Колоніст" уже подбав.

Олія і бальзамічний оцет – важлива складова кожного рецепту, без яких страви будуть без ладу і складу. З нашим бальзаміком "Бессарабіко" і олією з виноградних кісточок страви стануть ще кориснішими і багатшими.

7A4A6498.JPG

Адже бальзамік багатий на вітаміни А, С і групи В, у ньому високий вміст заліза, кальцію, калію і фосфору. Це органічний антиоксидант, що сприяє очищенню організму і судин. Темно-коричневий колір чорного шоколаду, густий, з солодкуватим пікантним смаком і добре збалансованою кислотністю "Бессарабіко" подарує незабутнє гастрономічне задоволення.

Бальзамічний оцет "Бессарабіко" – це перший виноградний соус українського виробництва, який сімейна виноробня "Колоніст" створила, перейнявши багаторічний досвід виробництва бальзамічного оцту в італійській Модені –батьківщині найкращого бальзаміка у світі.

Допоки виноробня родини Плачкових не запровадила на Придунайській Бессарабії технологію приготування бальзаміка, у Східній Європі був відомий лише італійський винний соус.

Користь олії з виноградних кісточок складно переоцінити. З огляду на те, що цей вид олії має точку кипіння понад 200 градусів, під час смаження не виділяються токсичні речовини. Вона нейтральна та ідеально підходить як для салатів, так і для випікання та фритюру.

Салат з козиним сиром, медовим пряним соусом і Рислінг

Все геніальне просто, як цей салат. Він настільки апетитний, що приготувавши його на день святого Валентина, цей корисний шедевр скоріш за все стане частим гостем на вашому столі. А з улюбленим вином ваші обіди та вечері ніколи не будуть буденними.

Якщо ваш раціон не включає лактозу, це не проблема. Адже зараз практично скрізь можна придбати безлактозні молочні продукти, в тому числі і козиний сир.

Отже, рецепт:

  • 250 г козиного м'якого сиру.
  • 1/3 стакана олії з виноградних кісточок "Колоніст".
  • 2 гілочки тим'яну.
  • 50 г панірувальних сухарів (у безглютеновому варіанті можна замінити на кукурудзяну муку).
  • Чверть чайної ложки сушеного тим'яну (чебрецю).
  • 30 мл медового бальзаміка "Бессарабіко".
  • Сіль за смаком.
  • Свіжозмелений перець за смаком.
  • 4 чашки салатного міксу.
  • Грінки (безглютенова альтернатива – гречані хрусткі хлібці або ж безглютеновий хліб).

Розділіть сир на 4 або більше рівних порцій і сформуйте кружальця товщиною 1,5 см. Помістіть формочки у скляну ємність, полийте олією з виноградних кісточок так, щоб сирні кружальця були цілком змащені. Використовуйте не всю олію, частина знадобиться згодом. Зверху покладіть гілочки тим'яну, накрийте кришкою і залиште на ніч у холодильнику.

Розігрійте духовку до 230 градусів. Перемішайте панірувальні сухарі і сушений тим'ян (чебрець). Занурте сирні кружальця у цю крихту. Викладіть їх на злегка змащену олією керамічну форму (можна на пергаментному папері). Випікайте до золотисто-коричневого кольору 10-12 хв.

Тим часом змішайте медовий бальзамік з рештою олії з виноградних кісточок, сіллю і перцем.

IMG_6339.JPG

Викладіть на тарілки салатний мікс, зверху запечені сирні кільця, полийте ароматною заправкою і негайно подавайте собі найкрашим до столу. Не забудьте про грінки. Запечений сир і підсушений хліб – хрустка апетитна парочка. А з вином...гармонія третього смаку на ваших рецепторах.

Спробуйте цей простий і вишуканий салат із напівсухим Рислінгом "Колоніст". До речі, саме з’явилася нагода спробувати новий 2021 вінтаж. Його свіжий, яскравий, з домінуючими тонами манго та білого персика аромат і елегантні гудронні ноти чудово переплітатимуться з кисло-солодкуватим характером соусу.

Наш Рислінг вирізняється гарною кислотністю і балансом. Насичений, тропічний і ледь мінеральний смак доповнить ніжну і хрустку текстуру запеченого сиру. Яскравий фруктовий смак нашого напівсухого Рислінгу гармонійно підкреслить злегка пряний салат з козиним сиром. 

Подавайте вино охолодженим до 8-10 градусів. Так ваш дует буде жвавим і свіжим.

Найкращою формою келиха для Рислінга буде бордоський об’ємом 320-405 мл.

IMG_4405.jpg

Лангустини, запечені з грибами в дуеті з Шардоне

Це рецепт від Філіппа Бургіньйона – колишнього шеф-сомельє, а зараз управляючого у престижному паризькому ресторані Laurent ("Лоран"), розташованому на Єлисейських полях.

Інгредієнти:

Очистіть від панцирів м'ясо лангустів. Розтопіть 30 г вершкового масла на сильному вогні у великій сковороді. Обсмажте в маслі нашатковану цибулю-шалот, потім додайте до неї попередньо вимиті гриби. Посоліть і поперчіть. Обсмажуйте протягом 5 хвилин. Злийте зайву воду та тримайте в теплому місці.

Повару на замітку!

Морепродукти – це чистий білок і протеїн, і вони майже не містять жирів. Готуються миттєво, як правило не більше 5 хв. Інакше м'ясо буде жорстким і гумовим. Не бійтесь не доварити і пам'ятайте, що час готування рахуємо від моменту закидання продуктів, а не коли закипіла вода.

На тій же сковороді на сильному вогні розтопіть решту вершкового масла, додайте до нього олію з виноградних кісточок. Обсмажте м'ясо лангустів по 2-3 хвилини з кожного боку. Посоліть і поперчіть.

Перед подачею покладіть лангустини на середину тарілки, викладіть гриби і посипте петрушкою. Збризніть кількома краплинами класичного "Бессарабіко".

Під цю вишукану страву виберіть наше витримане Шардоне "Висока гама" з делікатними нотами цитрусів і звабливими горіховими тонами. Тандем вина з його витонченою кислотністю і маслянистістю та лангустинів із грибами буде близьким до досконалості. Аромати страви та вина, змішуючись, утворюють чудовий альянс.

Якщо ви вирішите відкоркувати Шардоне ще до вечері, воно стане чудовим аперитивом. В такому разі подавайте вино при температурі 8 градусів. Так ви зможете відчути весь цикл його розвитку. Головне, не перегрійте вино. Ідеально, коли температура келиха не перевищуватиме 12 градусів.

До речі, про келих. Тут назва говорить сама за себе – оберіть бургундський для білого. Це власне і є келих для Шардоне.

Цікавий факт!

Келих називається бургундським, бо саме з таких п'ють Шардоне у французькій Бургундії. Це бокал з широкою кулеподібною чашею (300 - 700 мл), і він ідеально розкриває весь сенс бургундського Шаблі.

IMG_8779.JPG

Запечена курка з карамельним медом і локальний Одеський чорний


Інгредієнти:

  • 1 ст. л. морської солі.
  • Неповна чайна ложка чорного перцю.
  • Чверть чайної ложки меленого кардамону.
  • 4 штуки курячих четвертинок.
  • 100 г меду.
  • 50 г "Бессарабіко".
  • 1/2 с. л. каєнського перцю.
  • 1/2 ч. л. копченої паприки.
  • 1 зубчик часнику.
  • Смужка апельсинової цедри.
  • Гілочка тим'яну.
  • 1/3 ст. нарізаних підсмажених горіхів пекан.
  • Чверть стакана тонко нарізаної редиски.
  • Чверть стакана мікрогріна.

Перемішайте сіль, чорний перець і кардамон. Посипте курку половиною міксу спецій. Викладіть курку у керамічну ємність шкуркою вверх і залиште у закритій духовці на годину або на ніч, але з відкритими дверцятами.

Окремо змішайте мед, бальзамік, каєнський перець, копчену паприку, грубо нарізаний часник і решту солі зі спеціями у термостійкій ємності, додайте апельсинову кірку і тим'ян. Щільно обмотайте чашу харчовою плівкою у три шари. Помістіть миску на парову баню. Залиште на годину. Після зніміть, відкрийте плівку і дайте меду охолонути до кімнатної температури. Процідіть соус через дрібне сито, викинувши тверді частини.

Розігрійте духовку до 230 градусів. Випікайте курку у попередньо розігрітій духовці до золотисто-коричневого кольору близько 35 хвилин. Залиште у вимкненій духовці ще на 10 хв.

Полийте кожен шматочок приблизно 3 столовими ложками медового соусу, зверху розсипте пекани, редиску і мікрогрін.

Медовий соус можна приготувати уже зараз – він спокійно зберігається тиждень у герметичному посаді при кімнатній температурі.

Вуаля, смачного!

Одеський чорний "Колоніста" достойно підтримає цю ароматну до глибини серцевого шлунку і смачну страву своїм яскравим і багатогранним характером. Це той випадок, коли два сильні партнери доповнюватимуть один одного і залишатимуться при цьому незалежними і помітними.

М'яка танінність і гарна кислотність Одеського чорного грамотно збалансує насичену і доволі складну страву. Такий тандем сприятиме легкому засвоєнню їжі, і відчуття легкості вам забезпечене.

Не нехтуйте температурою подачі вина – Одеський чорний розкривається найкраще при температурі близько 16 градусів. Тому його можна дістати з погреба чи холодильника завчасно. А ще краще декантувати. Для цього за 15 хв до подачі перелийте дуже обережно вино у декантер або графин.

Цікавий факт!

Келих класу Бордо (450-700 мл) підійде ідеально. Одеський чорний "віддячить" за таку увагу до деталей, адже одним з батьків сорту є Каберне Совіньйон. А останній родом з Бордо.

IMG_3792.jpg

Сімейна виноробня "Колоніст" заснувала спеціальний день Одеського чорного, який відзначається 5 травня. У 2021 у нашого локального сорту з’явилось своє свято.

А вже у кінці травня для Одеського чорного обрали ідеальний за формою келих Riedel.

Ледь не забули розповісти вам, хто другий батько Одеського чорного. Маловідомий в Україні французький сорт Алікант Буше.

На завершення сюрприз від "Колоніста". Особливо до душі він припаде любителям ігристого. Адже це не тільки аперитив, як ми звикли думати. Ігристе, зроблене класичним методом (як у Шампані), справжній друг за столом. Це повноцінне вино, яке "впорається" з кожною стравою, навіть якщо це страви з яєць, сосиски чи дичина.

"Колоніст" пропонує аж два ігристих класичним методом.

Класичний брют "Біссер" blanc de blancs, виготовлений з сорту Шардоне. Це вино витримується не менше 1,5 року у пляшках на дріжджах, а дегоржаж здійснюється вручну.

І для особливих моментів "Біссер" Limited edition. Усього виготовлено 250 пляшок.

7A4A7397.JPG

Це надзвичайно вишукане вінтажне ігристе 2018 року в ексклюзивній пляшці з французького скла з унікальним гравіюванням. Перед релізом "Біссер" витримувався 3 роки на дріжджах у підвалах виноробні.

Взявши на замітку наші поради, ваш День святого Валентина обіцяє стати незабутньо святковим і романтичним.


Інші товари

Підписатися на останні
новини та події

Наприклад: email@email.com Введіть e-mail Символ  заборонений
Підписатись

Зв'язатися

Наприклад: Валера Введіть Ім'я
Наприклад: valera@host.com Введіть e-mail Введіть  Заборонений
Наприклад: +38 099 999 99 99 Введіть Телефон Символ  Заборонений
Зв'язатися

Мінімальна сума замовлення 1000 грн. Покладіть в свою корзину ще кілька пляшечок вина!

Додано до кошика